Sunday, September 06, 2009

Semangat API Perkauman Semakin Membara.

Sudah sekian lama kita menikmati keamanan hidup di keliling dengan pelbagai bangsa dan budaya bangsa yang berlainan, hari ini bibit api perkauman semakin membara akibat dari pihak yang tidak bertanggunjawab memainkan isu ini atas kepentingan sesebuah parti politik.

Politik Anwar Ibrahim yang mana kita tahu beliau tidak akan diterima oleh Bangsa Melayu, sering kali menggunkan dan menjual keistimewaan yang tidak dipikirkan oleh bangsa lain untuk memperolehinya akibat dari tamak mendapatkan sokongan.

Terbaru, kejadian yang berlaku di Seksyen 23, yang mana melihatkan bangsa India sudah boleh mempertikaikan azan yang mereka dengar 5 kali setiap hari dan mereka meminta apakah sanggat sekiranya kuil ini di bina di sana.

Persoalanya, bukan Islam mahu menindas kaum lain dari membina rumah agama mereka, tetapi, kita perlu melihat kesusaian tempat dan juga sensitiviti kaum lain disekeliling.

Kerajaan BN telah membina tapak kuil di Seksyen 18 sebelum kerajaan PKR mengambil alih Selangor, tetapi, Rakyat yang telah termakan janji PKR yang mana akan memaksa diwujudkan Kuil di sekseyen 23 walaupun mendapat tentangan dari orang Islam disana. Itu lah janji kerjaan PKR.

Kerajaan BN tidak akan sama sekali memainkan isu AGAMA untuk menarik undi, sudah lama rakyat hidup aman damai, sudah lama kita menikmati rezeki yang melimpah ruah di bumi Malaysia sehinggakan bangsa lain lebih dari bangsa Melayu.

Adakah Rakyat di Malaysia tidak terhidu apakah akibatnya sekiranya kita memainkan isu perkaumman? Adakah kita lupa, Merdekanya Malaysia tanpa pertumpahan darah dan jangan sesekali kita bermain api bersama dengan pihak Pembangkang dan akhirnya darah saudara Semelaysia kita jatuh ke bumi bertuah ini. !!

Kita sudah lama memberikan kemudahan kepada bangsa lain untuk mendirikan rumah agama dan selama ini rakyat Malaysia telah hidup tanpa rasa tidak selesa dari sudut perbezaan agama dan bangsa.

Estrimis HINDU seperti HINDRAF yang sering membakar api perkauman di kalangan kaum india patut dikenakan tindakan. Permainan Teresak kok yang sering mengusik keistimewaan orang islam seperti kes Azan perlu di beri perhatian, Bahasa Malaysia dan juga permainan kaum CINA di Pulau pinang sehinggakan papan tanda bahasa di gunakan untuk semua bahasa seharusnya di pantau dan diberi amaran keras.

Sudah masanya Perlembangaan di junjung dan dinobatkan dan di praktikan, kegagalan pihak kerajaan untuk memberikan kesedaran kepada masyarakat UMUM tentang Perlembagaan telah menyebabkan rakyat sering kali termakan cakap mereka-mereka yang mengambil peluang demi untuk kepentingan individu/parti.

No comments:

Bermula dengan Surat Kepada KeBawah Duli Tuanku

 DAULAT TUANKU Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah perkenan Ke bawah Duli Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertu...