Wednesday, November 07, 2012

Melayu Itu Lahirnya Dalam Islam!

Polimik kepada Pendirian Nurul Izzah yang membawa kepada orang Melayu marah kepada beliau, saya juga mempunyai pandangan dan pendirian saya.

Saya dilahirkan sebagai seorang Islam apabila ibu bapa saya adalah islam, dan saya di ajar mengaji dan di ajar untuk solat dan ibu bapa berusaha mendapatkan yang terbaik untuk saya memahami islam dan hidup sebagai islam.

Mungkin ini juga difahami oleh masyarakat Melayu di Malaysia, kita di besarkan dengan keadaan yang sudah memahami di antara satu sama lain, Melayu itu Islam, Cina itu Budha, India itu Hindu.

Apabila meningkat dewasa, saya melihat ada diantara Cina itu Kristian, India itu Kristian dan masih mejoriti lagi kekal memagang agama nenek moyang mereka.

Lain bagi orang Melayu, kita tahu amat janggal bagi masyarakat Melayu melihat anak-anak melayu mejalani kehidupan  yang bukan dari agama Islam, walaupun ada segelintir masyarakat Melayu yang mengelar sesebuah keluarga itu seperti Amaerican menjalani gaya hidup seperti kehidupan barat, namun bila matinya mereka, masyarakat kita akan menguruskan jenazah mereka dalam Islam.

Itulah kehidupan seluruh orang Melayu dan juga lain-lain bangsa di Malaysia. Fitrah kehidupan dimana mereka lahir di Malaysia, hidup mencari rezeki, mengamalkan kehidupan sihat dan mencari kemakmuran bagi diri sendiri dan keluarga disamping mengamalkan agama masing-masing.

Hari ini, apabila timbul satu Kenyataan dimana "Kebebasan Agama bukan sahaja kepada Bukan Islam, ianya juga patut Kepada Orang Melayu" telah membawa kepada perubahan lankskap pandangan dan pendapat masyarakat kita.

Ramai yang menepelak dan ramai juga yang menyokong padangan ini!

Bagi saya, Melayu itu lahirnya Dalam Islam, dan Islam itu adalah cara hidup dan kehidupan orang Melayu!

Kepada rakan-rakan saya yang bukan beragama islam, kamu jangan takut kepada Islam, kerana islam itu bukan satu paksaan..

Sekian ...No comments:

Bermula dengan Surat Kepada KeBawah Duli Tuanku

 DAULAT TUANKU Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana dengan limpah perkenan Ke bawah Duli Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertu...