Tuesday, September 14, 2010

Menjelang Mesyuarat 2010 - Versi 1

Mac 2009 Bulan yang menjadi titik permulaan kepimpinan baru di dalam UMNO. Semenjak itu, kita melangkah kehadapan untuk memperbetulkan kesilapan yang telah dikaji di setiap bahagian-bahagian melalui mesyuarat dan perjumpaan-perjumpaan.

Tanggal itu jugalah kita melihat Semua sayap-sayap dipimpin oleh pemimpin baru, muda dan bertenaga.Didalam lubuk hati orang-orang Melayu mahu melihat sayap-sayap ini berkerja dan memperbaiki kesilapan pemimpin yang terdahulu.

Masih segar teringat semasa kempen dijalankan, ramai yang bertanya soalan dan ramai pula yang bertanyakan sifat-sifat kepimpinan kepada calon-calon, mahu melihat betapa pandai dan cerdiknya calon itu menjawab dan mengolah soalan. Kadang-kadang, soalan yang ditujukan macam sengaja mahu memerangkap pemimpin tertentu.

Sejauh mana dialog ini dijadikan batu ukuran semasa memangkah kertas undi, sukar mahu kita menjawabnya, sekiranya kita melihat semasa pencalonan, sudah tentu kita melihat permimtaan akar umbi tidak diendahkan oleh perwakilan, mungkin juga semasa berdialog, para perwakilan menukar pilihan mereka kepada pemimpin yang mereka percaya akan membawa kepada pembaikkan UMNO secara total.

Sekarang sudah hampir 1 tahun 8 bulan kepimpinan baru mentakbir UMNO, semua yang dijanjikan semasa berkempen, kita boleh melihat kesungguhan mereka untuk melaksanakan tanggunjawab mereka, bak kata pepatah, Manusia berpegang pada janji, tetapi kalau mereka tidak berpegang kepada janji, bukan manusia la agaknya.

Mesyuarat kali pertama penggal ini, UMNO sudah menunaikan janji mereka dengan mengubah Perlembagaan. Memberi kuasa kepada ahli akar umbi untuk membuat pilihan pucuk pimpinan, mengadakan permutihan di setiap cawangan-cawangan, dan banyak kerahan tenaga kepada MT dan juga Ketua-ketua Bahagian untuk memastikan kita bekerja kuat bagi mewujudkan gelombang perubahan di setiap setiap pelusuk Negara.

Kalau nak ikut jadual, kita hanya tinggal 14 bulan sahaja untuk menghabiskan sisa-sisa penggal yang ada. Sejauh mana kita melaksanakan tanggunjawab kita sudah boleh diukur dengan laporan di dalam kertas.

Kalau kita betul-betul pemimpin yang bukan retorik, sudah tentu nama dan kerja kita terpahat di bibir rakyat ataupun ahli UMNO. Kalau kita seorang yang mahu menjaga nama dan kedudukan didalam parti, kita boleh melihat, mereka-mereka ini akan bergerak sekarang dan mencari publisiti di sana sini untuk memghapuskan dosa-dosa mereka selama 1 tahun 8 bulan menjadi ketua yang tidak bekerja.

Tulisan yang akan datang ini, akan menceritakan secara dekat kepimpinan Sayap yang buat kerja, curi-curi buat kerja, main nyorok-nyorok semasa bekerja, dan macam-macam lagi jenis pemimpin, yang mana sudah tentunya kita boleh lihat menagak sendiri siapakah pemimpin itu.

Kalau pihak MT bermesyuarat setiap bulan dan pengurusan bermesyuarat setiap 2 minggu, sudah tentu setiap mesyuarat ada perkara dan agenda untuk di turunkan kepada sayap-sayap untuk dilaksanakan, tapi apa akan jadi kalau sayap buat mesyuarat hanya 4 bulan sekali, apakah agenda yang boleh disampaikan.

Hakikatnya senang, kalau kita sakit nak mati, sudah tentu banyak wayar-wayar di pasang kat badan kita, banyak alat-alat perubatan dan Doktor akan monitor secara dekat agar kita dapat diselamatkan, tetapi pelik, ada sayap yang tidak hirau dan endah. Mungkin mereka mahu melihat penyakit itu terus menekan dan membunuh ataupun kepimpinan itu tidak tahun menggunakan mesin dan peralatan yang telah dibeli sebelum ini kerana kekurang pengalaman atau kekurangan pakar.


bersambung..

2 comments:

GOMO said...

Tahniah bro! Atas kejayaan penghasilan sebuah blohh baru! Ini macam le! He he he

GOMO said...

Tahniah bro! Atas kejayaan penghasilan sebuah blogg baru! Ini macam le! He he he

Fatwa Politik Dr Mahathir

(Menjawab Blog CheDet dan Artikel Malaysiakini , 5 Oktober 2017) Fatwa Politik Dr Mahathir   Dalam ilmu pendidikan Subjek Politik Ala D...